Γνωριμία με τα Μέσα: φύλλα εργασιών για Νηπιαγωγείο & Δημοτικό





Όπως ανέφερα και σε προηγούμενη ανάρτηση, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο νηπιαγωγείο μας στο Σπιτόδενδρο μας απασχόλησαν έντονα οι σχέσεις μας με τα Ψηφιακά Μέσα. Για αυτό το λόγο ξεκινήσαμε ένα project που αφορούσε σε αυτό ακριβώς το αντικείμενο. Γνωρίσαμε στην τάξη πολλά από τα Μέσα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, μελετήσαμε τους τρόπους με τους οποίους τα χρησιμοποιούμε και επικοινωνούμε με αυτά, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην καθημερινότητά μας αλλά και στις σχέσεις μας με τα άλλα άτομα.

Παραθέτω κάποιες φωτογραφίες από την ημέρα που γνωρίσαμε τα έντυπα αλλά και τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας:


Γνωρίσαμε τις εφημερίδες, τα περιοδικά, το τηλέφωνο αλλά και ψηφιακά Μέσα όπως το κινητό, ο υπολογιστής και τα τάμπλετ.


To project με τα Μέσα θα συνεχιστεί στη συνέχεια της σχολικής χρονιάς καθώς βλέπω πως τα παιδιά δείχνουν αρκετό ενδιαφέρον. Βλέπω, επίσης, πως ευαισθητοποιούνται αρκετά ως προς τις επιπτώσεις της κατάχρησης και της εξάρτησής μας από την τεχνολογία.

Επίσης, οι οικογένειες των παιδιών φάνηκαν να ενδιαφέρονται αρκετά και να δείχνουν μια ευαισθητοποίηση για το θέμα της εξάρτησής μας από τα Μέσα στην καθημερινότητα. Αυτό ακριβώς μου δίνει  αρκετή αισιοδοξία ώστε να συνεχίσω να μιλάω στα παιδιά για το θέμα και να πάω το project μου ακόμα παραπέρα.

Ξεκινήσαμε ακόμη τη δημιουργία της δικής μας εφημερίδας. Σύντομα θα μπορέσω να μοιραστώ και αυτό το υλικό αλλά και την εμπειρία της τάξης μας μαζί σας.

Ακολουθούν ενδεικτικά κάποια φύλλα εργασίας που μπορείτε να αξιοποιήσετε στη σχολική σας τάξη. Θα βρείτε στο τέλος σύνδεσμο για να τα κατεβάσετε σε υψηλή ανάλυση:

Πίνακας αναφοράς για τα Μέσα Ενημέρωσης.

Φύλλο εργασίας για παιδιά νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων δημοτικού.

Φύλλο εργασίας για παιδιά νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων δημοτικού.

Μπορείτε να κατεβάσετε το υλικό δωρεάν με λίγα κλικ εδώ. Χρησιμοποιήστε υπολογιστή ή το περιηγητή του κινητού σας (π.χ. Chrome) για να κάνετε το download σας. Αν αντιμετωπίσετε κάποιο θέμα μη διστάσετε να μου στείλετε ένα μήνυμα μέσω του Instagram του Media Owl

Αν σας άρεσαν τα φύλλα μπορείτε να μας αφήσετε ένα σχόλιο είτε εδώ είτε στις σελίδες μας στα Social Media.

Θα χαρώ πολύ, επίσης, να μας στείλετε τις φωτογραφίες σας με τα φύλλα εργασίας των Μέσων ή αν έχετε κι άλλες ιδέες να μοιραστείτε μαζί μου.

Κωστής.


Comments