Το ρολόι της ισορροπίας στη χρήση των Μέσων: εκτυπώσιμο υλικό

 


Ξεκινώντας τη νέα σχολική χρονιά στην τάξη των νηπίων πολλές από τις συζητήσεις που κάναμε με τα παιδιά περιστρέφονταν ή αφορούσαν τα ψηφιακά μέσα. Γινόταν αρκετός λόγος για τη χρήση συσκευών στο σπίτι ή για περιεχόμενο που παρακολουθούν τα παιδιά σε αυτές (ταινίες, κινούμενα σχέδια, ηρωίδες/ ήρωες κ.τ.λ.).

Με αφορμή αυτές τις αναφορές, αρχίσαμε να αναφερόμαστε και να μελετάμε τα Μέσα. Παρατηρήσαμε ποια είναι, πώς λειτουργούν, πώς μπορεί να μας επηρεάζουν και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό. Θέσαμε κάποιους κανόνες και αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε το ρολόι της ισορροπίας των Μέσων.

Αφού  αναφέραμε βασικές δραστηριότητες οι οποίες μπορεί να διαταραχθούν από τη χρήση συσκευών, παίξαμε στην τάξη θεατρικό παιχνίδι. Τα παιδιά το βρήκαν πολύ αστείο και θέλησαν να το επαναλάβουμε και την επόμενη μέρα. Φάνηκε όμως και να τα αγγίζει καθώς τα περισσότερα ανέφεραν στην επακόλουθη συζήτηση περιστατικά που ανέσυραν από την καθημερινότητά τους και σχετίζονταν με τα Μέσα και τη διατάραξη/διακοπή άλλων δραστηριοτήτων στο οικογενειακό περιβάλλον.

Έπειτα από όλα αυτά ετοίμασα ένα μικρό γράφημα χρησιμοποιώντας το Canva για να το εκτυπώσουμε και να το κόψουν τα παιδιά χρησιμοποιώντας τα ψαλίδια τους. Με κόλλες στικ τα παιδιά κόλλησαν τα κυκλάκια σε χάρτινα πιάτα κι έπειτα τα χρωμάτισαν.




Εγώ ετοίμασα τους δείκτες, με ένα ψαλίδι έκανα μια μικρή τρύπα στον κάθε δείκτη και στο κάθε πιάτο-ρολόι και με ένα διπλόκαρφο πέρασα τον δείκτη στο ρολόι.

Πρόκειται για μια πολύ απλή κατασκευή η οποία μπορεί να σας φανεί χρήσιμη είτε στο σπίτι είτε στη σχολική τάξη αν ασχοληθείτε με τα ψηφιακά Μέσα και την ισορροπία στη χρήση τους.

Για την κατασκευή θα χρειαστείτε:
  • Τα εκτυπώσιμα. Βρείτε τα στο link στο τέλος.
  • Ένα χάρτινο πιάτο μιας χρήσης.
  • Κόλλα στικ.
  • Ψαλίδι για να κάνετε τις τρύπες και να κόψουν τα παιδιά το ρολόι.
  • Διπλόκαρφα.
Ελπίζω να σας άρεσε η κατασκευή και να σας φανεί χρήσιμη.

Μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν με λίγα κλικ εδώ. Χρησιμοποιήστε υπολογιστή ή το περιηγητή του κινητού σας (π.χ. Chrome) για να κάνετε το download σας.

Αν σας άρεσε η κατασκευή μπορείτε να μας αφήσετε ένα σχόλιο είτε εδώ είτε στις σελίδες μας στα Social Media.

Μπορείτε, επίσης, να μας στείλετε τις φωτογραφίες σας με τα δικά σας ρολόγια της ισορροπίας στα Μέσα. Θα χαρώ πολύ!

Κωστής.

Comments