Online Gaming: Προφυλάσσοντας τα παιδιά μας από κινδύνους.


Ποιοι κίνδυνοι μπορεί να κρύβονται σε online παιχνίδια για παιδιά; Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τα παιδιά και την οικογένειά σας προλαμβάνοντας δυσάρεστες και επικίνδυνες καταστάσεις;

Πηγή: Common Sense Media.

--------------------------------------------

Το online gaming αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις σήμερα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας παιδιών και εφήβων. Από το Minecraft και το Roblox μέχρι το Fortnite και τα mobile παιχνίδια, τα παιδιά σήμερα περνούν αμέτρητες ώρες σε εικονικούς κόσμους. Όμως, όπως συμβαίνει πολλές φορές στον ψηφιακό κόσμο, πίσω από τα pixels και τα chat των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, παραμονεύουν σημαντικοί κίνδυνοι που κάθε γονέας πρέπει να έχει κατά νου.

Κρατώντας τους χρήστες προσηλωμένους. 

Τα σύγχρονα ηλεκτρονικά παιχνίδια κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να κρατήσουν τους χρήστες προσδεμένους σε αυτά στο μέγιστο δυνατό του χρόνου. Προσφέρουν περιβάλλοντα με συνεχή δράση, εμπειρίες εμβύθισης, συνεργασίας με άλλα άτομα και ασταμάτητης επιβράβευσης. Επιπλέον, η δυνατότητα αλληλεπίδρασης με άλλους παίκτες παγκοσμίως δημιουργεί αίσθημα κοινότητας. Αυτή η κοινωνική διάσταση, όμως, είναι και η "πύλη" για την είσοδο των παιδιών σε επικίνδυνα μονοπάτια.


Online Απειλές και Κίνδυνοι

Αν το παιδί σας  μιλάει συνεχώς για το νέο online παιχνίδι το οποίο παίζουν οι φίλοι του, όπως το Minecraft και το Roblox, θα ήταν καλό να υποπτεφθείτε τον online χαρακτήρα του παιχνιδιου και του μηχανισμούς επιβράβευσης που χαρακτηρίζουν αυτά τα παιχνίδια. Καθώς όμως, το κοινό των online games είναι αρκετά ευρύ, ενώ ηλικιακοί έλεγχοι από τις ίδιες τις εταιρείες που τα κατέχουν στην πράξη δεν υπάρχουν, συναντάμε ορισμένες φορές στα παιχνίδια αυτά μια σειρά από κινδύνους. Οι κίνδυνοι αυτοί δεν αποτελούν φυσικά τον κανόνα αλλά οι γονείς και οι φροντιστές είναι καλό να τους έχουν κατά νου, ενημερώνοντας σχετικά τα παιδιά ώστε να μπορούν να προφυλαχθούν αναλόγως και να μοιραστούν την όποια δυσάρεστη εμπειρία:

1. Επαφή με αγνώστους

Πολλά παιχνίδια διαθέτουν ενσωματωμένες λειτουργίες συνομιλίας (chat) ή φωνητικής επικοινωνίας. Αυτό επιτρέπει σε αγνώστους, ορισμένες φορές με κακόβουλες προθέσεις, να έρθουν σε επαφή με ανήλικους. Τα αποκαλούμενα"online αρπακτικά (predators)" προσπαθούν να χτίσουν εμπιστοσύνη με τα θύματά τους ώστε να αποσπάσουν προσωπικές πληροφορίες, δεδομένα και ακόμη ακόμη να βρεθούν δια ζώσης.

2. Κυβερνοεκφοβισμός (cyberbullying)

Η ανωνυμία τους διαδικτύου και των games τίνει να ενισχύει τις άσχημες συμπεριφορές. Τα παιδιά μπορεί να δεχθούν ή και να προβούν σε προσβλητικά σχόλια, να αποκλειστούν από ομάδες ή να γίνουν στόχοι εκφοβισμού, γεγονός που φυσικά μπορεί επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία τους. Μπορούν να αποτελέσουν θύτες αλλά και θύματα κυβερνοεκφοβισμού.

3. Ακατάλληλο περιεχόμενο

Ακόμα και σε φαινομενικά αθώα παιχνίδια, το περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες (user-generated content) μπορεί να περιλαμβάνει βία, γυμνό ή σεξουαλικά υπονοούμενα. Οι γονείς δεν έχουν πάντα έλεγχο στο τι βλέπουν τα παιδιά. Ειδικά σε παιχνίδια τύπου Roblox είναι πολλαπλές οι αναφορές για τέτοιου είδους περιεχόμενο.

4. Απάτες και phishing

Τα «δωρεάν coins», skins ή power-ups που εμφανίζονται συχνά σε παιχνίδια μπορεί να αποτελούν δολώματα για την υποκλοπή δεδομένων ή την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στις συσκευές των χρηστών. Οι επιτήδειοι στοχεύουν ακόμα και σε προσωπικά ή/και οικονομικά δεδομένα-κάρτες των γονέων με στόχο φυσικά την απόσπαση χρηματικών ποσών.



Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

1. Ανοιχτός διάλογος

Η συζήτηση με το παιδί είναι το σημαντικότερο εργαλείο. Εξηγήστε γιατί δεν πρέπει να συνομιλεί με αγνώστους ή να αποκαλύπτει προσωπικές πληροφορίες. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης ώστε το παιδί να σας ενημερώνει αν κάτι το ανησυχήσει ή αν νιώσει ανασφάλεια.

2. Γονικός έλεγχος και ρυθμίσεις απορρήτου

Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις των ίδιων των παιχνιδιών για να απενεργοποιήσετε το chat, να περιορίσετε τους αποστολείς αιτημάτων φιλίας ή παρακολούθησης του προφίλ του παιδιού σας. Επιπλέον, υπάρχουν εφαρμογές γονικού ελέγχου που προσφέρουν λεπτομερή εποπτεία της online δραστηριότητας όπως το Google Family Link.

3. Παίξτε μαζί τους

Αντί να απαγορεύσετε ή να αγνοήσετε τη δραστηριότητά τους, ζητήστε να παίξετε μαζί τους. Έτσι θα δείτε από κοντά τις λειτουργίες και τις δυναμικές του παιχνιδιού, και θα έχετε την ευκαιρία να εξηγήσετε επί τόπου πιθανούς κινδύνους και απειλές.

4. Ορίστε όρια

Καθορίστε καθημερινό ή εβδομαδιαίο χρόνο οθόνης και συμφωνήστε για τα είδη των παιχνιδιών που επιτρέπονται να παίζει. Συνδυάστε τον χρόνο παιχνιδιού με άλλες δραστηριότητες όπως άσκηση, δημιουργικό παιχνίδι και επαφές με άλλα άτομα και οικογένειες στον offline κόσμο.

5. Δημιουργήστε ένα “σχέδιο ασφάλειας”

Υποδείξτε στο παιδί ένα συγκεκριμένο τρόπο δράσης σε περίπτωση που δει ή συνατήσεις κάτι ανησυχητικό, δεχθεί ύποπτα μηνύματα ή σε περίπτωση που νιώσει άβολα: για παράδειγμα, “αν μου ζητήσουν τη διεύθυνση του σπιτιού μου απομακρύνομαι από την οθόνη και λέω αμέσως σε κάποιον μεγάλο τι συνέβη”.


Συμπερασματικά

Το συσκεκριμένο άρθρο δε στοχεύει φυσικά στη δαιμονοποίηση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Το online gaming είναι ένας σύγχρονος τρόπος διασκέδασης, μάθησης και επαφής. Όμως, όπως κάθε εργαλείο, χρειάζεται καθοδήγηση και σωστή χρήση. Οι γονείς δεν πρέπει να απομονωθούν από την τεχνολογία, αλλά να εμπλακούν ενεργά, με επίγνωση των κινδύνων-απειλών αλλά και ευαισθησία-κατανόηση των σύγχρονων αναγκών των παιδιών που μεγαλώνουν στον ψηφιακό κόσμο.


Comments