«Πώς είναι η ζωή για τα παιδιά στην ψηφιακή εποχή;» - Η νέα έκθεση από τον ΟΟΣΑ


Πηγή Ανάρτησης: Creta Live

Η έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο «Πώς είναι η ζωή για τα παιδιά στην ψηφιακή εποχή;» αποκαλύπτει ανησυχητικά στοιχεία για τη χρήση ψηφιακών συσκευών από παιδιά και εφήβους στις χώρες-μέλη του Οργανισμού.

Βασικά ευρήματα:

  • Πρόσβαση σε ψηφιακές συσκευές: Περίπου το 70% των 10χρονων διαθέτουν smartphone, ενώ το 98% των 15χρονων έχουν smartphone με σύνδεση στο διαδίκτυο και το 96% έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή ή tablet στο σπίτι τους.

  • Χρήση ψηφιακών μέσων: Το 95% των 15χρονων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα για διασκέδαση, με τις κύριες δραστηριότητες να περιλαμβάνουν επικοινωνία και ανταλλαγή περιεχομένου (88%), αναζήτηση πρακτικών πληροφοριών (84%) και παιχνίδι με βιντεοπαιχνίδια (83%).

  • Υπερβολική χρήση: Περίπου το 50% των 15χρονων περνούν 30 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα χρησιμοποιώντας ψηφιακές συσκευές, με πολλούς να ξεπερνούν τις 60 ώρες. Επιπλέον, το 60% των 15χρονων υπερβαίνουν το συνιστώμενο όριο των δύο ωρών ημερήσιας χρήσης οθόνης τις καθημερινές.

  • Προβληματική χρήση: Περίπου το 12% των κοριτσιών και το 8% των αγοριών ηλικίας 11, 13 και 15 ετών αναφέρουν προβληματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

  • Διαδικτυακός εκφοβισμός: Ένας στους έξι εφήβους ηλικίας 11–15 ετών είχε υποστεί διαδικτυακό εκφοβισμό κατά την περίοδο 2021-2022.

Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία:

Η υπερβολική και παθητική έκθεση σε οθόνες, ιδιαίτερα χωρίς γονική υποστήριξη, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη νευρογνωστική ανάπτυξη και τις γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών. Για τα παιδιά και τους εφήβους σχολικής ηλικίας, η χρήση ψηφιακών μέσων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ψυχική τους υγεία, τόσο άμεσα – μέσω διαδικτυακής κακοποίησης ή εκφοβισμού – όσο και έμμεσα, προκαλώντας χαμηλότερη ποιότητα ύπνου, μειωμένη σωματική άσκηση και έλλειψη προσωπικών κοινωνικών επαφών.

Οι κίνδυνοι ψυχικής υγείας που σχετίζονται με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εξαρτώνται από παράγοντες όπως:

  • Τους κινδύνους στο διαδικτυακό περιβάλλον (π.χ. επιβλαβές περιεχόμενο ή συμπεριφορές).

  • Τον τύπο των διαδικτυακών δραστηριοτήτων (π.χ. ενεργητική ή παθητική χρήση, χρήση για παιχνίδι ή αποφυγή αρνητικών συναισθημάτων).

  • Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά εκτός διαδικτύου (π.χ. στρες, άγχος, κατάθλιψη, έλλειψη κοινωνικής σύνδεσης, προβλήματα συμπεριφοράς).

Η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη για ανάπτυξη πολιτικών που θα προστατεύουν τα παιδιά στο διαδίκτυο, θα προωθούν την ψηφιακή εκπαίδευση και θα διασφαλίζουν την ασφαλή πλοήγησή τους στους ψηφιακούς χώρους, αξιοποιώντας παράλληλα τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Comments