Το Μετρό της Θεσσαλονίκης και η εικονική πραγματικότητα στα feed μας

 Η ζωή και η επικαιρότητα της πόλης, η οικονομική εξουθένωσή μας, δεν έχει καμία σχέση με τα τεχνολογικά προηγμένα βαγόνια του Μετρό



Στη χώρα που δημοσιογραφικά κατρακύλησε από το 2021 30 ολόκληρες θέσεις στην κατάταξη των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» καταλαμβάνοντας την περίοπτη θέση 107 ανάμεσα στις 180 συμμετέχουσες χώρες, τίποτα δεν αποτελεί πλέον έκπληξη! Στο χώρο των ελληνικών Μ.Μ.Ε. όλα μοιάζουν όλο και πιο ελεγχόμενα- κατευθυνόμενα.  Η πραγματικότητα απέχει έτη φωτός από την επικοινωνία και στο πλαίσιο αυτό το μετρό της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα ανυπόγραφα άρθρα που κατέκλυσαν τα feeds των κοινωνικών δικτύων τις ημέρες αυτές, έρχεται με ταχύτητα φωτός από ένα παράλληλο σύμπαν. Το μόνο πρόβλημα είναι πως σύμφωνα με κάποιες άλλες προβλέψεις, ίσως φτάσει στην πόλη μας όχι και τόσο άμεσα τελικά…

Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2023 κάποια ρεπορτάζ κόλαφος για την πόλη της Θεσσαλονίκης έκαναν λόγο για παράταση της ολοκλήρωσης του Μετρό ακόμα και το 2025. Η ήδη ταλαιπωρημένη από όποια πλευρά κι αν το πιάσει κανείς πόλη, τα τελευταία χρόνια ζει με το κακόγουστο πλέον ανέκδοτο της ολοκλήρωσης του ζωτικής σημασίας αυτού έργου. Μετά τις πρόσφατες προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης για ολοκλήρωση των τελευταίων τμημάτων και την παράδοσή του το 2024, ένα τεράστιο χαστούκι ήρθε να ταρακουνήσει τους Θεσσαλονικείς: το μετρό (ω τι έκπληξη!) δε θα παραδοθεί ούτε το 2024!

Οι δραματικές αυτές εξελίξεις για τη ζωή στη Θεσσαλονίκη έρχονται να προστεθούν στα συγκοινωνιακά προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της αναμενόμενης έναρξης εργασιών του πολυδιαφημισμένου Flyover,  που προβλέπεται να δημιουργήσουν το απόλυτο κυκλοφοριακό χάος για τους πολίτες. Αν προσθέσουμε στα παραπάνω, το ξεχαρβάλωμα των αστικών συγκοινωνιών και της λειτουργίας του Ο.Α.Σ.Θ. τα τελευταία χρόνια, την επικείμενη κατάργηση του ποδηλατόδρομου στην παραλία, αλλά και το κομφούζιο έλλειψης και παράνομης στάθμευσης σε κάθε άκρη της Θεσσαλονίκης, τότε δημιουργείται ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που προβλέπεται να φέρει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα σε μια ήδη παρακμάζουσα πόλη.

Στη δύνη φυσικά των δυσάρεστων αυτών εξελίξεων, εμφανίστηκε ένα happy pill, για να μας κάνει να ξεχαστούμε. Ένα δημοσιογραφικό- επικοινωνιακό διαμάντι ξεπρόβαλλε σε δεκάδες site. Ένα άρθρο που σχεδόν αυτούσιο αναπαρήχθη από δεκάδες σελίδες ανά τη χώρα, από τοπικά και εθνικής εμβέλειας Μέσα. Ένα άρθρο που κυρίως σε ανυπόγραφη μορφή μαζί με μερικά ακόμη ήρθε να προσπαθήσει να θολώσει τα νερά, να στείλει τη μπάλα στην εξέδρα: «Οι Θεσσαλονικείς θα κάνουν τα ψώνια τους μέσα στο Μετρό- Πώς θα λειτουργεί» ήταν ο τίτλος του.

Το παραπάνω άρθρο φαίνεται να φυτεύτηκε αυτούσιο και κατά παραγγελία σε δεκάδες σελίδες. Μέσα από μια σύντομη σχετική αναζήτηση που κάναμε, βρήκαμε πολλά ακόμη διαφημιστικά ή αλλιώς advertorial άρθρα. Πληκτρολογώντας κανείς σχετικά με το μετρό της Θεσσαλονίκης στο Google, συναντά αρκετά κείμενα που κάνουν λόγο για την Ευρωπαϊκή Τεχνολογική πρωτιά του, για το θαύμα, τις καινοτομίες και τις ευκολίες που θα προσφέρει στους πολίτες. 

Τα παραπάνω φυσικά, όπως αναφέραμε, δεν αποτελούν κάποια πραγματική είδηση. Αποτελούν μια απεγνωσμένη προσπάθεια να καλλωπιστεί μια κατάσταση που από το χειρότερο πάει στο τρισχειρότερο. Μια προσπάθεια απόσπασης της σκέψης και της προσοχής της κοινής γνώμης, των πολιτών από τις πραγματικές ειδήσεις που αφορούν το μετρό. Μιας προσπάθειας να φυτευτούν τυράκια που θα δώσουν λίγη ακόμη παράταση στην υπομονή των ήδη απεγνωσμένων πολιτών.

 Η ζωή και η επικαιρότητα της πόλης, η οικονομική εξουθένωσή μας, δεν έχει καμία σχέση με τα τεχνολογικά προηγμένα βαγόνια του Μετρό, τα εισιτήρια τα οποία σχεδιάζονται και τιμολογούνται και τις αγορές εντός των συρμών. Όσο αυτά δεν υπάρχουν στην πράξη, όσο το έργο δεν παραδίδεται, όσο η ζωή των πολιτών υποβαθμίζεται, όλα τα παραπάνω μοιάζουν και είναι προπαγάνδα. Βγαλμένη και ποτισμένη με τους πακτωλούς εκατομμυρίων που μοιράζει η κυβέρνηση σε επιλεγμένα πάντα φιλικά της Μέσα. Μια εικονική πραγματικότητα.


Ιστορίες για τα ΜΜΕ, σχόλια, ειδήσεις και επιστημονικές απόψεις σχετικά με τα Μέσα συζητάμε στην εκπομπή «Καλειδοσκόπιο» στο sarothron.gr. Οι ιστορίες του Καλειδοσκόπιου θα προσπαθήσουν να ξεκαθαρίσουν τον σύνθετο, γρήγορο κόσμο των media στον οποίο ζούμε, να τον εξηγήσουν, να τον ερμηνεύσουν, να προσπαθήσουν να τον ακολουθήσουν και να μας βοηθήσουνε να τα τον δούμε μαζί με κριτική ματιά. 

Ακούσετε μας την ερχόμενη Τρίτη 14/11 στις 10:00 στο Ράδιο Σάρωθρον: sarothron.gr

Το «Καλειδοσκόπιο» είναι ένα project του Media Owl. Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο theopinion.gr

Comments